فولاد سمانته چیست؟

فولاد سمانته چیست؟

در پاسخ به این سؤال که فولاد سمانته چیست، باید گفت این فولاد که به آن سمانتاسیون نیز گفته می‌شود نوعی فولاد با درصد کربن پایین (بین ۰٫۰۷ تا ۰٫۲۵ درصد) است که به دلیل ویژگی‌های خاص خود، برای استفاده در صنایع مختلف به کار می‌رود. کاربرد فولاد سمانته برای شرایطی که نیاز به تحمل فشار، سایش و دماهای بالا باشد، بسیار به چشم می‌خورد.

با توجه ‌به آنکه قابلیت سخت‌شوندگی و قابلیت ماشین‌کاری این فولاد بی‌نظیر است، در صنایع مختلفی نظیر صنعت پلاستیک، ماشین‌سازی و ساخت قطعات خودرو و ماشین‌آلات حضور پررنگی دارد. با توجه به اهمیت بالای این فولاد در صنایع مختلف تصمیم گرفتیم تا در این مطلب اطلاعات کاملی در رابطه ‌با خواص و ویژگی‌های این فولاد در اختیارتان قرار دهیم.

بیشتر بدانید: میلگرد بدون آج و کاربردهای آن

فرآیند تولید فولاد سمانته

در ادامه بررسی آنکه فولاد سمانته چیست، خوب است نگاهی به فرآیند تولید آن داشته باشیم. فرآیند تولید این فولاد چندین مرحله خاص دارد که به کمک آن‌ها می‌توان ویژگی‌ها را بهبود بخشید. از مهم‌ترینِ این فرآیندها می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

کربوریزه کردن (Carburising)

معمولاً برای سخت‌کاری این فولاد از عملیات کربورایزینگ استفاده می‌کنند، چرا که به دلیل درصد کربن پایین، نمی‌توان به روش‌های معمول مانند کوئنچ کردن آن را سخت کرد. در این فرآیند، فولاد در دمای بالا در محیطی که مملو از کربن است قرار می‌گیرد تا اتم‌های کربن به سطح آن نفوذ کنند. این فرایند معمولاً به سه روش گازی، پودری و مایع انجام می‌شود.

نیترید کردن (Nitriding)

روش دیگر برای تولید این فولاد قراردادن آن در محیطی سرشار از گاز نیتروژن است. این فرایند در دمای پایین‌تری نسبت به کربوریزه کردن انجام شده و باعث می‌شود خواص سطح فولاد بهبود پیدا کند.

سیانید کردن (Cyaniding)

در روش سیانید کردن ترکیبی از کربوریزه و نیترید کردن اعمال شده که در نهایت منجر به نفوذ هم‌زمان کربن و نیتروژن به سطح فولاد می‌شود.

کربونیترید کردن (Carbonitriding)

اگر هدف افزایش سختی باشد، فولاد را در محیطی سرشار از آمونیاک قرار می‌دهند که باعث نفوذ هم‌زمان کربن و نیتروژن به سطح آن می‌شود.

بیشتر بخوانید: تفاوت میلگرد صنعتی و ساختمانی

ویژگی‌های فولاد سمانته

در این قسمت به بررسی آنکه ویژگی فولاد سمانته چیست، می‌پردازیم. این فولاد ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارد که آن را برای کاربردهای صنعتی مختلف مناسب می‌سازد. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مقاومت در برابر سایش و خراش

یکی از ویژگی‌های مهم این فولاد به‌خصوص اگر از فرایند کربن‌دهی در تولید آن استفاده شود، مقاومت بالا در مقابل سایش و خراش است.

چقرمگی و انعطاف‌پذیری

با توجه ‌به آن‌که در فولاد سمانته شاهد درصد پایین کربن هستیم، انعطاف‌پذیری آن نسبت ‌به دیگر فولادها بیشتر بوده و همچنین چقرمگی مناسبی دارد.

مقاومت به ضربه

دیگر ویژگی فولاد سمانته استحکام بالای آن در برابر ضربه است که منجر می‌شود بتوانیم از این فولاد در مصارف مختلفی بهره ببریم.

مقاومت به دمای بالا

این فولاد توانایی آن را دارد که بالاترین دماها را تحمل کرده و ویژگی‌های خود را نیز حفظ کند.

ویژگی‌های فولاد سمانته

کاربردهای فولاد سمانته در صنایع مختلف

این فولاد به دلیل ویژگی‌های خاصی که دارد، در صنایع مختلفی به کار می‌رود، پس خوب است نگاهی به اینکه کاربرد فولاد سمانته چیست داشته باشیم:

برای خرید میلگرد ترانس با بهترین قیمت موجود کلیک کنید.

صنعت خودرو

می‌توان گفت بیشترین کاربرد این فولاد در صنعت خودرو است که از آن برای تولید قطعات مختلف نظیر چرخ‌دنده، محور، بوش و قطعات بلبرینگ استفاده می‌کنند.

ماشین‌آلات صنعتی

از دیگر کاربردها می‌توان به استفاده در تولید قطعات مختلف ماشین‌آلات صنعتی مثل بازوهای اهرمی، قرقره‌، چرخ‌دنده‌، شفت و … اشاره داشت.

صنایع ساخت و ساز

در صنعت ساخت‌وساز هم این فولاد در تولید قطعات مورد استفاده در ماشین‌آلات لرزان و کم نیرو و یاتاقان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربردهای فولاد سمانته در صنایع مختلف

مزایای استفاده از فولاد سمانته

خواص فولاد سمانته مزایای زیادی به آن بخشیده و باعث شده برای استفاده در تولید قطعات مختلف بسیار کارآمد و مفید باشد. از جمله مزایای این فولاد می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

ماشین‌پذیری و جوش‌پذیری مناسب

قابلیت ماشین‌کاری و جوش‌کاری این فولاد بسیار مناسب است که همین مزیت آن را برای تولید قطعات پیچیده، پر استفاده می‌کند.

افزایش سختی‌پذیری و چقرمگی

با توجه به خواص این فولاد، سختی بالا و چقرمگی مناسب را از آن شاهدیم که خود مزیت عالی محسوب می‌شود.

مقاومت بالا در برابر ضربه و دما

دیگر مزیت این فولاد مقاومت خوب در برابر ضربه و دماهای بالا است.

عدم شکنندگی و زنگ‌زدگی

و در نهایت آخرین مزیتی که به آن اشاره می‌کنیم، استحکام بالا بوده که سبب می‌شود فولاد به راحتی دچار شکنندگی یا زنگ‌زدگی نشود.

تمامی این مزایا ارتباط مستقیمی به پروسه تولید و دقت در ساخت و متریال مورد استفاده دارند. ما هم در مجموعه خود با سرلوحه قرار دادن شعار تعهد، کیفیت، راه ماست تمام تلاش خود را می‌کنیم تا تولیداتی باکیفیت برای استفاده در صنایع مختلف فراهم کنیم.

جمع بندی

در این مطلب به بررسی آنکه فولاد سمانته چیست و چه ویژگی‌هایی دارد پرداختیم. این فولاد به دلیل داشتن خواص منحصربه‌فرد خود نظیر سختی بالا، مقاومت در مقابل سایش و همچنین قابلیت ماشین‌کاری جزو فولادهای بسیار پرکاربرد در صنایع محسوب می‌شود.

سوالات متداول

  • چگونه فرآیند کربن‌دهی سطحی روی فولاد سمانته انجام می‌شود؟

فرآیند کربن‌دهی سطحی بدین صورت انجام می‌شود که فولاد در دمای بالا در محیطی مملو از کربن قرار گرفته تا سطح آن سخت شود.

  • چرا فولاد سمانته برای ابزارهای برشی مناسب است؟

این فولاد به واسطه سختی بالا و مقاومت در مقابل سایش برای ساخت ابزارهای برشی بسیار مناسب است.

  • آیا فولاد سمانته برای قطعات ضخیم هم مناسب است؟

بله این فولاد حتی برای قطعات ضخیم هم مناسب است، مخصوصا در شرایطی که نیاز به استحکام بالا و مقاومت به سایش باشد.

امتیاز دهید
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها