فولاد یکی از مهمترین متریال مورداستفاده در صنایع مختلف محسوب میشود که از آلیاژهای متنوعی تشکیل شده است. هرکدام از این آلیاژها با توجه به ترکیبات شیمیایی خاص خود، ویژگیهای منحصربهفردی دارند. فولاد mo40 هم جزو آلیاژهای پرکاربرد در صنایع مختلف است. در بررسی آنکه فولاد mo40 چیست باید گفت این محصول با داشتن ترکیب شیمیایی خاص، مقاومت بالا، ویژگیهای مکانیکی مناسبی از خود در مقابل سایش نشان میدهد.
این فولاد با نامهای مختلف در استانداردهای بینالمللی شناخته میشود که متریال mo40 کروم و مولیبدن هستند. حضور همین عناصر باعث افزایش استحکام، سختیپذیری و همچنین قابلیت ماشین کاری در آن شده است. این فولاد به دلیل ویژگیهای خاص خود در صنایع خودروسازی، تولید قطعات، ماشینآلات سنگین و دیگر ابزارهای صنعتی به وفور مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به این که امروز صنعت به آلیاژهای مقاوم و با دوام از فولاد نیاز دارد، فولاد mo40 یکی از انتخابهای بسیار پرکاربرد در کارخانهها به شمار میرود. به همین منظور تصمیم گرفتیم تا در این محتوا به بررسی مشخصات فولاد mo40، سختی و یا دیگر متریالی که در آن به کار رفته بپردازیم.
فولاد mo40 چیست؟
پیش از بررسی مشخصات فولاد mo40، ابتدا با هم ببینیم که فولاد mo40 چیست و به چه نامهایی شناخته میشود؟ این فولاد یکی از فولادهای آلیاژی عملیات حرارتی پذیر بوده که به دلیل ویژگیهای مکانیکی و مقاومت بالای خود بسیار پرکاربرد است. این فولاد را با نامهای مختلفی میخوانند. به عنوان مثال در استاندارد DIN آلمان آن را با شماره 1.7225 فولاد میشناسند و در استاندارد SAE آمریکا با نام ۴۱۴۰ شناخته میشود. همچنین در بریتانیا با شماره S.M40708 و در سوئد CrMo4042 است.
ویژگیهای منحصربهفرد و خاص این فولاد از حضور دو عنصر کروم و مولیبدن در آن نشأت میگیرد که باعث افزایش چغرمگی، استحکام کششی و مقاومت در مقابل سایش حرارت میشود. فرآیند تولید فولاد mo40 بدین صورت است که در کورههای قوس الکتریکی و القایی تولید شده و پس از آن تحت عملیات حرارتی قرار میگیرد.
جهت دیدن مشخصات و اطلاع از قیمت میلگرد 70Cr2 کلیک کنید.
کاربرد فولاد mo40
در این قسمت از بررسی آن که فولاد mo40 چیست به بررسی کاربردهای آن میپردازیم. این کاربردها از خواص فولاد mo40 نشأت میگیرند. این محصول به واسطه مقاومت بالا، سختیپذیری مطلوب و همچنین مقاومت در مقابل سایش، در صنایع مختلفی حضور دارد. پس اگر میخواهید میلگردهایی از این فولاد را تهیه کنید، میتوانید با تکیهبر شعار مجموعه فولاد شمس گل آذین، تعهد-کیفیت، راه ماست، با اطمینان کامل نسبت به کیفیت، برای خرید اقدام کنید. از جمله مهمترین کاربردهای آن، تولید قطعات تحت فشار و ضربه همچون چرخدنده، میللنگ و میلههای اتصال هستند که نقش پررنگی در صنعت خودروسازی و ماشینآلات صنعتی ایفا میکنند.
در کنار این کاربرد، حضور آن را در دنده، فرمان و شفتها میبینیم، چرا که این قطعات به استحکام بالا و قابلیت تحمل بارهای متناوب نیاز دارند. از دیگر کاربردهای مهم برای فولاد mo40 میتوان به استفاده در تولید سازههای هواپیما، قالبسازی ظروف تحت فشار، تجهیزات سیمان و فولاد اشاره داشت. همچنین در صنعت سیمان از این فولاد به منظور تولید غلتک و چکش آسیاب استفاده میکنند. در صنعت قالبسازی هم پایههای غالب و میلههای رابط را از فولاد mo40 میسازند. از دیگر کاربردهایی که میتوان بیان کرد حضور در تولید پیچهای مقاوم، گیرههای فشنگی و یا دیگر ابزارآلات مثل کارد و چنگال هستند.
جهت خرید و اطلاع از قیمت روز میلگرد ترانس کلیک کنید.
خواص فولاد mo40
اگر میخواهید بدانید که خواص فولاد mo40 چیست، در این قسمت به طور کامل برایتان توضیح میدهیم. خواص این فولاد را از دو جنبه مکانیکی و شیمیایی بررسی میکنیم. در بررسی خواص مکانیکی فولاد mo40، به دلیل وجود مقادیر کم عناصر آلیاژی، ویژگیهای مکانیکی بسیار مناسبی را میبینیم. حضور عناصری نظیر کروم، مولیبدن و منگنز باعث شد که این فولاد استحکام بالایی داشته باشد.
همچنین در بررسی خواص شیمیایی این فولاد هم خوب است به مقاومت آن در مقابل خوردگی اشاره داشت. حضور عناصر آلیاژی به ویژه مولیبدن از خوردگی این فولاد جلوگیری میکند و آن را در مواجهه با کلریدها بسیار مناسب میسازد. همچنین منگنز که در متریال mo40 به کار رفته، سختی و قابلیت اکسیدزدایی آن را افزایش میدهد. در فولادهای آلیاژی ترکیب منگنز با گوگرد باعث افزایش قابلیت ماشینکاری و بهبود فرایند کربندهی میشود.
برای اطلاع از قیمت و همچنین خرید و تهیه میلگرد ST52 کلیک کنید.
سختی فولاد mo40
در ادامه بررسی آن که فولاد mo40 چیست به بررسی سختی آن میپردازیم. حداکثر سختی فولاد mo40 با توجه به عملیات حرارتی که بر روی آن انجام میشود بسیار متغیر است؛ اما به طور معمول سختی آن را چیزی حدود ۱۸ تا ۳۲ راکول در حالت استاندارد بیان میکنند. در صورتی که بر روی این فولاد عملیات حرارتی سختکاری و کوئیچینگ انجام شود، سختی افزایش پیدا میکند. همچنین انجام فرآیندهایی مانند آنیلین به منظور کاهش سختی و افزایش شکلپذیری، فرآیندهایی مثل نرمالسازی برای حذف تنشهای داخلی و سختکاری برای افزایش مقاومت، بر روی این فولاد انجام شده که میتواند حداکثر سختی فولاد mo40 را تحت تأثیر قرار دهد.
همچنین سختی فولاد mo40 در واحدهای مختلف بدین صورت اعلام شده است:
- 197 برینل (HBN)
- 207 ویکرز (HV)
- 92 راکول B
- 13 راکول C
مشخصات فولاد mo40
در بررسی مشخصات فولاد mo40 خوب است که به مشخصات فیزیکی و همچنین ترکیبات شیمیایی آن اشاره داشته باشیم. مشخصات فیزیکی آن به شرح زیر هستند:
- سختی HB197
- انرژِی ضربه 35-30 ژول
- تنش تسلیم 950-650 مگاپاسکال
- استحکام کششی 1300-900 مگاپاسکال
- افزایش طول بین 10 تا 12 درصد
- توان بازدهی 415 مگاپاسکال
در بررسی این که مشخصات شیمیایی فولاد mo40 چیست، باید به عناصر شیمیایی آن توجه ویژه داشت. در متریال mo40 درصد کربن ۰.۳۸ تا ۰.۴، سیلیسیم ۰.۴، منگنز ۰.۶ تا ۰.۹، فسفر ۰.۰۳۵، گوگرد ۰.۰۳۵، کروم ۰.۹ تا ۱.۲ و مولیبدن ۰.۱۵ تا ۰.۳ است. این عناصر و ترکیبات آنها باعث ایجاد ویژگیهای شیمیایی خاص در فولاد mo40 شدهاند. در مواردی برای رفع این حالت ترد و شکنندگی در فولاد از نیکل استفاده میکنند و کروم به کار رفته در متریال آن باعث بهبود خواص جوشکاری و کاهش چغرمگی میشود.
در یک جمعبندی کلی پیرامون متریال mo40 باید گفت که مولیبدن باعث افزایش مقاومت فولاد در مقابل خوردگی میشود. منگنز سختی و اکسیدزدایی آن را افزایش میدهند، گوگرد هم باعث بهبود قابلیت ماشینکاری فولاد خواهد شد. همچنین حضور عنصر سیلیسیم برای افزایش مقاومت فولاد در مقابل اکسید شدن بسیار ضروری است.
چگالی فولاد mo40
با توجه به آلیاژ 1.7225 فولاد این ماده چگالی خاص خود را دارد که 7.85 گرم بر سانتیمتر مکعب بیان میشود.
جمعبندی
فولاد یکی از عناصر بسیار پرکاربرد در صنایع مختلف است که آلیاژهای متنوعی دارد. یکی از پرکاربردتری آنها، فولاد mo40 است. در پاسخ این سوال که علت داشتن ویژگیهای خاص برای فولاد mo40 چیست، باید گفت که ویژگیها از ترکیبات شیمیایی آن نشأت میگیرند به طوری که حضور عناصر مولیبدن و کروم این فولاد را به یکی از متریال بسیار کاربردی و مقاوم در صنایع مختلف تبدیل میکند. همچنین از دیگر مشخصات فولاد mo40 میتوان به افزایش استحکام، سختکاری، مقاومت در مقابل تنشها، قابلیت جوشکاری و یا مقاومت بالا در مقابل خوردگی و سایش اشاره داشت.
برای تهیه و همچنین اطلاع از قیمت Mo40 کلیک کنید.
سوالات متداول
- فولاد MO40 چه ترکیبات شیمیایی دارد؟
در این فولاد عناصر کروم و مولیبدن را میبینیم که در کنار آنها کربن، سیلیسیم، فسفر و گوگرد هم به چشم میخورد.
- فولاد MO40 در چه صنایعی بیشترین کاربرد را دارد؟
حضور این فولاد را در رنج وسیعی از صنایع میبینیم اما بیشتر در صنعت خودروسازی، قالبسازی، ماشین سازی، تجهیزات نفت و گاز، سیمان و نیروگاهها به کار میرود.
- چه تفاوتی بین فولاد MO40 و فولادهای ساده کربنی وجود دارد؟
نمونه mo40 دارای عناصر آلیاژی کروم و مولیبدن است که همین ترکیبات شیمیایی باعث افزایش استحکام و سختیپذیری آن میشود. در مقابل نمونههای ساده کربنی این عناصر را نداشته و مقاومت پایینتری دارند.