فولاد و استیل دو ماده بسیار پرکاربردی در صنایع مختلف هستند که به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند، اما بین آنها تفاوتهایی وجود دارد که منجر به کاربردهای خاص هریک میشود. تفاوت فولاد و استیل بیشتر به علت درصد و ترکیبات متریال سازنده آنها است. فولاد را از آلیاژ کربن و آهن میسازند که با اضافه کردن عناصر دیگر همچون منگنز، کروم و نیکل میتوان خواص آن را بهبود بخشید.
در مقابل استیل را داریم که آن هم نوعی فولاد است، اما فرق فولاد و استیل در این است که درصد بالایی از کروم در استیل بکار میرود. به همین دلیل مقاومت خیلی بیشتری در مقابل زنگزدگی و خوردگی از خود نشان میدهد. این ویژگی سبب شده تا استیل در صنایع مختلف نظیر پزشکی، دکوراسیون، غذا و صنعت داخلی گزینهای بسیار محبوب باشد. به طور کلی تفاوت ساختار شیمیایی بین این دو ماده آنها را برای نوع خاصی از مصارف مناسب میسازد.
فولاد چیست؟
برای آن که اصلی ترین تفاوت فولاد و استیل را به خوبی درک کنید، خوب است ابتدا بدانید که فولاد چیست؟
فولاد درواقع آلیاژی از آهن و کربن محسوب میشود که چیزی کمتر از 2 درصد کربن، 1 درصد منگنز و مقدار کمی سیلیکون، فسفر، سولفور و اکسیژن دارد. اگر مقدار کربن فولاد بالای 2 درصد باشد آلیاژ حاصل از آن را چدن مینامند که خود دستهبندی و خواص و کاربردهای متفاوتی دارد.
این ماده به خاطر مقاومت خیلی خوب در مقابل کشش، خوردگی و سایش جزو تأثیرگذارترین مواد صنعتی محسوب میشود که از دوام و پایداری مطلوبی در شرایط مختلف برخوردار است. همچنین به دلیل هزینه مناسب یک آلیاژ بسیار پرمصرف و کاربردی به شمار میرود.
در صورت نیاز به میلگرد ترانس میتوانید به صفحه فروش میلگرد ترانس در فولاد شمس مراجعه کنید.
استیل چیست؟
استیل هم نوعی فولاد محسوب میشود که به دلیل داشتن درصد بالایی از کروم (چیزی حدود 10 درصد) مقاومت خوبی در مقابل زنگ زدگی و خوردگی دارد و همین موضوع اصلی ترین تفاوت فولاد و استیل محسوب میشود. این تفاوت سبب شده تا استیل در بسیاری از محیطهای مرطوب و خورنده گزینه مطلوبی برای استفاده باشد. علاوهبر حضور کروم، ممکن است در استیل عناصری نظیر نیکل، مولیبدن و منگنز هم به کار رود که حضور آنها به بهبود خواص شیمیایی و مکانیکی استیل کمک میکند.
همین ترکیب شیمیایی سبب شده تا استیل ضمن استحکام بالا، مقاومت خوبی در مقابل حرارت هم داشته باشد و همچنین از ظاهری زیبا و براق برخوردار شود. استیلها خود به چند نوع مختلف تقسیمبندی میشوند که هر کدام برای کاربردهای خاصی طراحی شدهاند. به عنوان مثال استیل ضد زنگ جزء معروفترین آنها به شمار میرود که مقاومت خوبی در مقابل زنگ زدگی دارد و در صنایع پزشکی و غذایی یا دکوراسیون داخلی گزینهای مطلوب به شمار میرود.
استیل کربنی هم نوع دیگری از این آلیاژ است که درصد کمتری کروم دارد. استیل آلیاژی هم نوعی استیل است که با افزودن عناصر مختلف نظیر وانادیوم، تیتانیوم و نیکل خواص مکانیکی و شیمیایی بهبود یافتهای دارد. بهطورکلی هر استیل ویژگی و کاربرد خاص خود را شامل میشود و همین تفاوت در آلیاژها و عناصر به کار رفته فرق فولاد و استیل را رقم میزنند.
تفاوت فولاد و استیل چیست؟
همانطور که گفتیم فولاد و استیل در ترکیبات شیمیایی و همچنین کاربرد تفاوتهای دارند. به همین منظور در این قسمت به طور کلی به بررسی تفاوت کلیدی میان استیل و فولاد از جنبههای مختلف میپردازیم.
ترکیب شیمیایی
تفاوت فولاد و استیل، در ترکیب شیمیایی آنها نیز پیداست. فولاد آلیاژی از کربن و آهن بوده که شاید عناصر دیگر نظیر منگنز، کروم و نیکل هم در آن به کار رفته باشد. در مقابل استیل را داریم که نوعی فولاد با درصد بالایی از کروم است. وجود همین کروم بالا در استیل باعث تغییر در ویژگیهای فیزیکی و خواص شیمیایی آن میشود و مقاومت استیل را در مقابل زنگزدگی و خوردگی بالا میبرد.
مقاومت در مقابل زنگزدگی
از دیگر تفاوت استیل و فولاد مقاومت آنها در مقابل زنگزدگی و خوردگی است. فولاد مقاومت کمتری از خود نشان میدهد، به همین منظور در محیطهای مرطوب یا خورنده مورد استفاده قرار نمیگیرد، اما استیل به دلیل وجود کروم بالا مقاومت خیلی خوبی در مقابل خوردگی و زنگزدگی دارد و این موضوع باعث شده تا کاربرد آن در محیطهای مرطوب و خورنده مانند صنایع دریای و شیمیایی بهمراتب بیشتر شود.
ظاهر
اصلی ترین تفاوت فولاد و استیل را در ظاهر مات و براقیت است. فولاد ظاهری مات و تیره دارد و به مرور زمان دچار زنگ زدگی میشود که تغییر رنگ آن را به همراه میآورد، اما استیل ظاهری براق و زیبا دارد و همین براقیت سبب کاربرد آن در طراحیهای مدرن و لوکس دکوراسیون داخلی، تولید لوازم خانگی یا حتی تجهیزات پزشکی میشود.
کاربرد
از دیگر موارد که میتوان در تفاوت استیل و فولاد به آن اشاره داشت، کاربرد این دو است. فولاد به خاطر استحکام بالا و همچنین شکلپذیری خوب در تولید انواع ماشینآلات و ابزارهای صنعتی مورداستفاده قرار میگیرد، این ماده نسبت به حرارت هم مقاومت خوبی از خود نشان میدهد.
اما استیل به دلیل مقاومت در برابر زنگ زدگی و همچنین داشتن ظاهری زیبا بیشتر در صنایع غذایی، پزشکی و دکوراسیون داخلی کاربرد دارد. علاوهبر این استیل در مقابل حرارت هم به خوبی مقاوم است.
قیمت
فرق فولاد و استیل تنها به ویژگیهای ظاهری و مشخصات فیزیکی آنها برنمیگردد، بلکه این دو حتی در قیمت هم باهم تفاوت دارند. فولاد معمولاً قیمت کمتری از استیل دارد به همین منظور در بسیاری از پروژههای بزرگ صنعتی به دلیل کاهش هزینههای تولید از این ماده استفاده میکنند؛ اما استیل به دلیل پیچیده بودن فرایند تولیدی و همچنین گرانتر بودن مواد اولیه، قیمت بیشتری دارد.
جهت تهیه و خرید انواع میلگرد ck60 کلیک کنید.
مقایسه کاربردهای فولاد و استیل
در بررسی تفاوت فولاد و استیل یکی از مهمترین فاکتورها، کاربرد این دو نوع آلیاژ است. فولاد به خاطر استحکام بالا در صنعت به کار میرود و حضور آن را در تولید ماشینآلات سنگین و ابزارهای صنعتی به وفور میبینیم. علاوهبر این فولاد در تولید بسیاری از مخازن تحتفشار و قطعات خودرو کاربرد دارد.
در مقابل استیل را داریم که به دلیل مقاومت خوب در مقابل زنگ زدگی در صنایعی که به مواد مقاوم نیاز دارند به کار میرود. بهعنوان مثال در صنعت غذا، استیل ضد زنگ را برای تولید تجهیزات آشپزخانه، تجهیزات فرآوری مواد غذایی و ظروف پختوپز به کار میبرند. در صنعت پزشکی، استیل به دلیل داشتن خاصیت ضدعفونیکننده و همچنین مقاومت خیلی خوب در مقابل خوردگی در ساخت انواع ابزارها و تجهیزات حضور دارد. همچنین از استیل در دکوراسیون داخلی و طراحیهای مدرن به خاطر ظاهر زیبا و براق استفاده میکنند.
در یک نگاه کلی میتوان گفت، فولاد به خاطر هزینه پایین و استحکام بالا در پروژههای صنعتی بزرگ کاربرد دارد. در مقابل استیل به خاطر هزینه بیشتر و مقاومت خوب در مقابل زنگ زدگی در صنایع خاص مانند صنعت غذا و پزشکی به کار میرود.
همچنین برای دیدن قیمت و تهیه میلگرد Mo40 کلیک کنید.
جمعبندی
تفاوت فولاد و استیل در ترکیب شیمیایی و خواص آنها است. فولاد آلیاژی از آهن و کربن بوده که با افزودن عناصر دیگر همچون کروم و منگنز، خواص مکانیکی و شیمیایی آن بهبود پیدا میکند. استیل هم درواقع نوعی فولاد است که درصد بالایی از کروم را شامل میشود که همین کروم باعث مقاومت بیشتر آن در مقابل انواع زنگ زدگی خواهد شد. تمامی این ویژگیها سبب شدند تا فولاد بیشتر در صنایع سنگین استفاده شوند، در حالی که استیل به دلیل مقاومت بالا در مقابل خوردگی و همچنین داشتن ظاهری براق، در صنایع خاص به کار میرود.
همچنین برای مشاهده قیمت روز میلگرد CK45 کلیک کنید.
سوالات متداول
- ترکیب شیمیایی فولاد و استیل چه تفاوتی دارد؟
تفاوت فولاد و استیل از لحاظ ترکیب شیمیایی، به عناصر به کار رفته در آن دو برمیگردد. هر دوی این متریال از آهن و کربن تشکیل شدند، اما استیل در کنار عناصری مانند منگنز و نیکل درصد بالایی از کروم را هم شامل میشود.
- کدام یک، فولاد یا استیل، انعطافپذیری بیشتری دارد؟
به طور کلی انعطافپذیری فولاد نسبت به استیل به مراتب بیشتر است که این انعطافپذیری به خاطر ترکیب شیمیایی و ساختار کریستالی فولاد است.
- قیمت فولاد و استیل چگونه مقایسه میشود؟
فولاد قیمتی کمتر از استیل دارد که دلیل آن هم فرآیند ساده تولید و هزینه کمتر برای متریال اولیه است؛ اما استیل به خاطر پیچیده بودن پروسه تولید و همچنین مواد اولیه گرانتر، قیمت بیشتری دارد.