یکی از پرکاربردترین فولادهای مورد استفاده در ساختمانسازی و صنعت، فولاد st37 است. داشتن ویژگیهای مکانیکی مطلوب، قابلیت جوشکاری، شکلپذیری با بالا و همچنین دیگر خواص و مشخصات فولاد st37، آن را به یک گزینه مناسب برای کاربردهای صنعتی تبدیل میکند. این فولاد که در زمره فولادهای کمکربن قرار میگیرد، مقاومت خوبی داشته و نسبتاً از قیمت مناسبی برخوردار است. به همین منظور حضور آن را در تولید انواع تیرآهن، میلگرد، پروفیل، ورق سیاه و دیگر مقاطع فولادی به وفور میبینیم.
خواص فولاد st37 بهگونهای بوده که باعث میشود از آن در صنایع ساختمانسازی، خودروسازی، تجهیزات سنگین و پلسازی استفاده کنیم. اگر به طور دقیقتر بخواهیم بگوییم که مشخصات فولادst37 چیست، باید گفت که این ماده سازهای غیر آلیاژی بوده که به دلیل حضور درصد پایین کربنی از عنصر کربن در گروه فولادهای کمکربن قرار میگیرد. همچنین، داشتن سختی و دیگر قابلیتها آن را برای جوشکاری و عملیات حرارتی بسیار مناسب میسازد.
بیشتر بخوانید : جدول وزن میلگرد
فولاد st37 چیست؟
فولاد st37 یک فولاد سازهای غیر آلیاژی محسوب میشود که در دسته فولادهای کمکربن قرار میگیرد. از جمله مشخصات st37 میتوان به استحکام مناسب و همچنین قابلیت شکلپذیری بالا اشاره داشت که آن را برای حضور در پروژههای صنعتی و ساختمانی مناسب میسازد. یکی از خواص فولاد st37 قابلیت جوشکاری عالی آن است. این قابلیت از مقدار کمکربن به کار رفته در ترکیبات شیمیایی آن نشأت میگیرد.
تنش این فولاد حدود ۲۴۰ مگا پاسکال بوده و تنش نهایی آن هم ۳۷۰ مگا پاسکال در نظر گرفته شده است. این ویژگی از مشخصات مکانیکی فولاد st37 باعث میشود تا این فولاد در دسته فولادهای با استحکام متوسط قرار گیرد. همچنین، دیگر مشخصات st37 سبب شدند تا از آن برای ساخت و سازهای تحت بارهای استاتیکی و دینامیکی استفاده کنند.
خواص مکانیکی فولاد st37
در ادامه بررسی خواص و مشخصات فولاد st37 به بررسی خواص مکانیکی st37 میپردازیم. از جمله این مشخصات و خواص میتوان به استحکام کششی، چقرمگی، شکلپذیری و مقاومت در مقابل ضربه اشاره داشت که هر کدام از آنها نقشی بسیار مهم و اساسی در صنایع مختلف دارند. البته لازم به ذکر است که حضور کم کربن باعث شده تا سختی فولاد st37 در مقابل فولادهای پرکربن کمتر باشد، اما همین ویژگی باعث انعطافپذیری بالا و مقاومت آن در مقابل جوش میشود. با توجه به شعار مجموعه فولاد شمس گل آذین، تعهد-کیفیت، راه ماست، بهترین نوع میلگرد از فولاد st37 را میتوانید از ما تهیه کنید. برخی از خواص مکانیکی فولاد ST37 به شرح زیرند:
- تنش تسلیم: ۲۴۰ مگاپاسکال (N/mm²)
- تنش نهایی: ۳۷۰ مگاپاسکال (N/mm²)
- ازدیاد طول: حدود ۲۰٪
- چگالی: ۷.۸۵ گرم بر سانتیمتر مکعب
- نقطه ذوب: ۱۴۲۰-۱۴۶۰ درجه سانتیگراد
تنش درواقع نشاندهنده مقاومت در مقابل تغییر شکل است. همان طور که از خواص فولاد st37 مشخص است، تنش بالای آن نشانی از مقاومت خوب آن در مقابل شکست و تغییر شکل دارد. خاصیت دیگر که همان ازدیاد طول است، نشان میدهد که این فولاد انعطافپذیری مناسبی داشته و میتوان آن را برای ساخت انواع تجهیزات مورد استفاده قرار داد. چگالی هم از ویژگیهای فیزیکی و حرارتی است که فولاد st37 را برای کاربردهای مختلف صنعتی مناسب میسازد.
بیشتر بخوانید و مطالعه کنید : تفاوت فولاد st37 و st52
ترکیب شیمیایی فولاد st37
در این قسمت به بررسی خواص فولاد st37 میپردازیم که این خواص از ترکیب شیمیایی آن نشأت میگیرد. با توجه به استاندارد DIN17100، فولاد st37 از ترکیبات زیر تشکیل شده است.
- کربن (C): 0.06 – 0.1 درصد
- سیلیسیم (Si): 0.17 – 0.35 درصد
- منگنز (Mn): 0.4 – 0.7 درصد
- فسفر (P): ≤05 درصد
- گوگرد (S): ≤05 درصد
همانطور که مشاهده کردیم به دلیل درصد پایین کربن، سختی فولاد کمتر است؛ اما حضور عناصری نظیر منگنز و سیلیسیم باعث افزایش چقرمگی و استحکام آن شده و همچنین خاصیت جوشپذیری آن را هم بهبود بخشید.
سختی فولاد st37
یکی از مهمترین فاکتورها برای تعیین خواص مکانیکی st37، سختی آن است. سختی در واقع میزان مقاومت فولاد را در مقابل هرگونه خراش فرورفتگی و سایش اندازهگیری میکند. این ویژگی برای تمامی انواع فولاد به خصوص فولاد st37 اهمیت بسیار بالایی دارد و تأثیر مستقیمی بر روی کاربردهای صنعتی آن میگذارد. این سختی نه تنها با کیفیت متریال مورد استفاده برای ساخت ارتباط مستقیمی دارد، بلکه بر روی طول عمر مفید فولاد و قطعه صنعتی مورد نظر هم تأثیر میگذارد؛ بنابراین، دانستن سختی فولاد st37 برای اندازهگیری و انتخاب آن جهت کار در پروژههای صنعتی اهمیت بسیار بالایی دارد.
سختی فولاد st37 را چیزی در محدوده 120 برینل قرار دادهاند که باعث میشود این فولاد در دسته فولادهای نرم و متوسط قرار گیرد. روشهایی که برای اندازهگیری این فولاد به کار میرود مختلف است که میتواند انواع روشهای برینل (HB)، ویکرز (HV) و راکول (HRB) باشد. با توجه به این که سختی فولاد پایین است برای صنایع سنگین، کمتر مورداستفاده قرار میگیرد اما حضور آن را به طور پررنگ در صنعت جوشکاری و شکلدهی میبینیم. البته با انجام عملیات سخت کاری سطحی مانند فرایند کربندهی میتوان سختی این فولاد را افزایش داد.
جمعبندی
فولاد ST37 در دسته مهمترین فولادهای کمکربن در صنعت قرار میگیرد که به دلیل مقاومت خوب، جوشپذیری بالا و شکلپذیری مناسب حضور آن را در بخشهای مختلفی همچون ساخت انواع ورق، تیرآهن، میلگرد و پروفیل میبینیم. خواص مکانیکی فولاد ST37 به گونهای بوده که کاربرد این فولاد را بسیار زیاد میکند. از جمله این خواص میتوان به چقرمگی بالا، استحکام متوسط و سختی نسبی کم اشاره داشت. به طور کلی این فولاد گزینهای مقرونبهصرفه و کاربردی در بسیاری از پروژههای مهندسی است.
سوالات متداول
- سختی فولاد ST37 چقدر است و چگونه اندازهگیری میشود؟
سختی این فولاد معمولاً حدود ۱۲۰ برینل (HB) است. روشهای اندازهگیری هم متنوع هستند که از جمله آنها میتوان به روش برینل، راکول و ویکرز اشاره داشت.
- محدوده دمای کاری ایمن برای فولاد ST37 چقدر است؟
محدوده دمای کاری ایمن برای فولاد ST37 چیزی حدود ۲۰- تا ۵۰۰ درجه سانتیگراد بیان شده است. این فولاد در دماهای بسیار بالا استحکام خود را از دست میدهد، همچنین در دماهای بسیار پایین هم ممکن است چقرمگی آن کم شود.
- مهمترین ویژگیهای فولاد ST37 چیست؟
میتوان گفت مهمترین ویژگیهای این فولاد مقاومت متوسط، استحکام مناسب، جوشپذیری عالی، شکلپذیری خوب و قیمت اقتصادی هستند.